Cum pot deveni un profesor mai bun? ?>

Cum pot deveni un profesor mai bun?

In caz că te întrebi…..

Suntem la mijlocul unui an  şcolar şi mulţi alţii nu ştiu că pe parcursul anului profesorii,  pregătim materiale pentru ore. Aşa cum m-am prezentat pe prima pagina a site-ului, sunt profesoară  de peste 20 de ani şi de fapt aceasta meserie mi-am dorit-o dintotdeauna. Cu ceva experienţă ca profesor dar şi ca director, am vazut multe situaţii din care mi-am dat seama ca nu oricine poate fi profesor.

De aceea iată câteva puncte care arată cum să fii un profesor mai bun şi care cred că sunt definitorii pentru această meserie:smiling-1280975_1920

 1. Trebuie sa îţi placă să predai, să fii profesor. Dacă ai ales această meserie ai ales-o pentru ca îţi place – sper! Altfel celelalte puncte nu le vei accepta. Este o meserie care îţi poate aduce mari satisfacţii, nu neapărat materiale dar mai ales din cele de suflet; bucuria şi lumina din ochiii copiilor înseamnă foarte mult pentru mine.
 2. Fii conştient că ai o mare responsabilitate. Atunci când ai un copil, al tău sau cei din clasă, ai o mare responsabilitate în a-l învăţa despre toate pe lumea aceasta. Fiecare cadru didactic de la educator la profesor de liceu sau chiar profesor universitar, trebuie să fie conştient că acesta înseamnă o mare responsabilitate.
 3. Sa răspândeşti energie pozitivă în clasă în mod special, dar şi în jurul tău în preajma elevilor. Elevii, copii, tinerii în general, sunt prin natura lor exuberanţi, voioşi, gălăgioşi. Nu are rost şi nici sens să fii supărat sau încruntat. Cel mai bine este să degaji în jurul tău gânduri mai optimiste, mai vesele. Aşa ei vor fi mai apropiaţi de cadrul didactic. Dar, pe de altă, parte şi tu, ca profesor, te vei simţi încărcat de energia lor, dacă reuşeşti să te apropii de nivelul lor de energie.
 4. Sa cunoşti fiecare elev cu toate problemele şi bucuriile lui. Ca oricare persoană, fiecare elev are probleme şi bucurii,. Ca diriginte, învăţător, educator este indicat sa le cunoaştem să ştim cum îi putem ajuta să depăşească greutăţile sau să-şi împărtăşească bucuriile
 5. Fii organizat. Această meserie devine foarte complicată dacă nu eşti o persoana organizată. Elevii au nevoie de un program şi asta presupune organizare.
 6. Fii deschis la idei noi. Este clar că şcoala, aşa cum era ea altă dată s-a schimbat. S-a schimbat încă de pe vremea bunicilor. Nu se mai folosesc tăbliţe şi numărători cu bile ci table cu cretă, sau cu markere şi table interactive – mai nou. Deci, ca profesor mai bine acceptăm aceste noi tehnici care apar în societate şi care se pot folosi în şcoală.teacher-1014048_1920
 7. Adoptă anumite standarde: „Practice what you preach”. Mi-a plăcut cum sună această expresie în engleză. „Practică ceea ce predai” – respectă-te pe tine ca să fii respectat, foloseşte aceeaşi măsură în toate aspectele de predare şi evaluare.
 8. Fii creativ şi caută inspiraţie în orice resursă tradiţionala sau nouă. Aşa cum am spus la punctul nr 7. adoptă idei noi, caută noi surse de inspiraţie. Societatea se schimbă iar şcoala trebuie să ţină pasul cu ea. În articolele de pe acest site se găsesc câteva idei. Dar există multe alte resurse care pot fi folosite.
 9. Îmbrăţişează schimbarea. Elevii, copii sunt bucuroşi de toate aceste noi tehnologii care intră în lumea şcolii. Iar când vorbesc de schimbare nu înseamnă numai tehnologie nouă. Ci fiecare lecţie să decurgă altfel. Copiilor le place varietatea, noutatea, le place să fie surprinşi cu ceva interesant.
 10. Actul pedagogic să conducă la reflecţie. Orice lecţie trebuie să lase o impresie asupra elevului. Să îl facă să se mai gândească „hmmm… ce am învăţat astăzi la…. , mi-a plăcut…..”.
 1. Fii dedicat meseriei 100%. Poate sună exagerat. Dar asta se leagă de primul aspect – să îţi placă să predai, să fii profesor

În concluzie poate părea foarte greu să îndeplineşti toate aceste puncte şi obiceiuri dar de fapt totul se rezumă la primul: trebuie să îţi placă să fii profesor. Atunci toate cele care urmează devin foarte simple.

În aşteptarea noului an şcolar urez tuturor colegilor un an şcolar cu rezultate şi să încerce să adopte câteva din cele de mai sus.

http://www.edutopia.org/discussion/11-habits-effective-teacher?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=discussion-11-habits-effective-teacher-image

Comments are closed.
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.